Историята на китайските триади“ е почти на 2500 години. Триадата е

...
Историята на китайските триади“ е почти на 2500 години. Триадата е
Коментари Харесай

Триадите – китайската мафия

Историята на китайските „ триади “ е съвсем на 2500 години. Триадата е обичайна форма на незаконна общественост, която съществува в Китай от ІІІ-ви век прочие Хр. Споменават се за пръв път по време на царуването на император Цин Ши Хуанди (221-210 г.пр. Хр.), когато дребни групи пирати и търговци на плебеи решили да се обединят в 3 огромни общности, наречени „ Сянката на лотоса “.

Според откривателите мафията на Поднебесната империя заимства името си от свещения знак на китайското общество „ небе, земя, човек “, който образува алегоричен триъгълник. Окончателно това наименование се закрепило към тях през ХVІІ-ти век.

През 1644 година номадите на манчжурската династия Цин покоряват Китай и унищожават известния със своите бойни изкуства манастир „ Шао Лин “. Само трима от монасите, които били отишли за храна, останали живи. Когато се завърнали, те видели горящи руини и мъртвите тела на другарите си. Тези трима монаси основават първата „ триада “ – „ Съюз на Земята, Човека и Небето в името на справедливостта “.

Бойните звена на новото скрито общество обхванали страната. Всички търговци им плащали налога, с който се купували оръжия за партизанските отряди на „ триадата “, воюващи срещу манчжурските нашественици.

След като монасите си отишли от този свят, почитателите им придобили власт над организация, обвързана с желязна дисциплинираност, категорично послушание и последователи, подготвени да изпълнят всяка заповед. Но новите водачи на „ триадата “, вместо с партизанска война, предпочели да се занимават с търговия с плебеи, пиратство, нелегално извличане на злато и рекет, като се оправдавали, че парите за битка против манчжурите са малко.

Така „ триадата “ се трансформирала в мафия. Днес в Хонконг има към 160 хиляди члена на „ триадите “, които принадлежат към 50 разнообразни организации. В самия Китай работят хиляди обособени групировки (общият им брой е 1 милион и 200 хиляди души), които през днешния ден изцяло управляват противозаконния бизнес в страната.

Традиционният модел на триадата съставлява строго централизирана подчиненост с 6 съществени позиции. Първата позиция принадлежи на водача „ ранг шу “. Подчинени са му 4 шефове на разнообразни действия в организацията, и редовите членове.

На второ място са водачите на обособени организации, включени в триадата, наречени „ фу шан шу “, както и специфичен човек „ синг фунг “, който управлява набирането на нови членове. Третата позиция е заета от „ хунг кван “ – които управляват оперативно настоящите групи на триадите.

Има специфична служба за реализиране на връзките с други незаконни организации и организации – „ шо хай “, както и специалист по административни и финансови въпроси „ отново це наследник “, надлежно на 5-та и 4-та позиция.

Най-долу, на шесто място, са простите членове или бойци – „ сей коя джай “.

Всички постове в китайските „ триади “ нормално се отбелязват с избрани цифри. Лицата, които заемат обилни длъжности в тази незаконна организация, се дефинират с трицифрено число, започващо с 4, което подхожда на античната китайска легенда, че светът е заобиколен от четири морета. Така, да вземем за пример, водачът „ ранг шу “, който оглавява обществото на триадите в даден град или географска територия, се назовава „ 489 “; шефовете „ хунг кван “ – 426; „ шо хай “, който дава отговор за връзките с други незаконни групи – 432; административният и финансов специалист – 415.

Обикновените членове, които нямат постове, се отбелязват с ​​двуцифрения номер „ 49 “.

„ Триадите “ са ангажирани с доста типове транснационална незаконна активност: рекет, трафик на опиати, противозаконна миграция, проституция, хазарт, трафик на оръжия, изнудване и „ обезпечаване “ на локалните предприемачи.

Полицейските чиновници в Китай настояват, че мафиотите регистрират бизнеса си и счетоводната отчетност извънредно сурово. В края на всеки месец данъчните инспектори на „ триадите “ идват при китайските търговци, ревизират документите за облагите и вземат 15% за мафията. При най-малкия опит да бъде излъгана „ триадата “ незабавно следва тежко наказване. Още същата вечер предприемачът, който е решил да „ хитрува “, ще бъде погубен, а магазинът му – изгорял.

Властта в „ триадите “ съвсем постоянно се предава от татко на наследник. Затова през днешния ден в Китай има две мафиотски династии – „ 14K “ и „ Зеленият змей “, родени още в епохата на първия император на Китай, Цин Ши Хуанди.

Едни от първите основателите на „ Зеленият змей “

Още в самото начало на ръководството на Мао Цзедун китайските комунисти решили да отстранен коренно казуса – и просто разстреляли водачите на главните мафиотски групи. Репресиите обаче не помогнали. Начело на бандите незабавно застанали синовете на босовете. Без бавене разстреляли и тях – само че на тяхно място застанали братята им. Оказало се, че не може да бъде разстреляна цялата мафия.

Днес по улиците на Пекин и други китайски градове постоянно се срещат атлетични младежи с празен взор и цветни татуировки върху ръцете им, изобразяващи череп, змей и кобра. Това са представители на актуалните „ триади “ в Китай, които дружно с полицията наблюдават за реда по градските улици. Причината е, че през днешния ден елитът на китайската мафия следи от близко политиката на държавното управление на Китай и се старае да работи в синхрон с нея.

Например, „ триадите “ в никакъв случай не ограбват задгранични туристи в Китай, тъй като от 2002 година насам КНР е оповестена за „ страна на международния туризъм “ – колкото повече туристи идват, толкоз повече пари може да се измъкнат от притежателите на сувенирни магазини и заведения за хранене.

Един от жизненоважните правила на китайците гласи: „ Не бързай, седни и намерения! “ Китайската мафия обмисля всичко и възнамерява за доста години напред. Тя не живее от през днешния ден за на следващия ден. Всички пари, извоювани в чужбина, тя трансферира в Китай, а не в офшорни зони или в швейцарските банки.

Просто китайските нарушители желаят тяхната страна да бъде по-богата – по този начин и самите те ще забогатяват.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР